Feronorm Kapsule

2.700 рсд

FERONORM – 60 kapsula
Poboljšava krvnu sliku, pogodan za primenu kod dece i odraslih.

Категорије: ,

Оpis

FERONORM – 60 kapsula
Poboljšava krvnu sliku, pogodan za primenu kod dece i odraslih.

INFORMACIJE ZA SPECIJALISTE

Fitokompleks Feronorm proizveden u obliku kapsula, pogodan je zbog lakšeg doziranja i upotrebe. Poznat po visokoj efikasnosti, Feronorm predstavlja kompleksan preparat koji zahvaljujuci sinergetskom dejstvu komponenti koje ga sacinjavaju, mnogostruko snažnije ispoljava efekte, za razliku od monoflornih preparata ciji se efekat skromnije ispoljava usled dejstva samo jednog sastojka. Feronorm, po tradicionalnom pristupu ruske škole fitoterapije, sadrži cak sedam sastojaka koji ga cine efikasnim.

SASTAV: kapsula od 460 mg sadrži: Medicinski kvasac (Faex medicinalis) 125 mg, suvi ekstrakt lista koprive (Urtica dioica) 90 mg, suvi ekstrakt ploda pasjeg trna (Hippophaë rhamnoides) 70mg, suvi ekstrakt ploda borovnice (Vaccinium myrthillus) 40 mg, Gvožde (II) – fumarat 25 mg, suvi ekstrakt ploda crne ribizle (Ribes nigrum) 20 mg, suvi prah panta marala 10 mg.

NAČIN DELOVANJA FERONORM KAPSULA:

Strucno mišljenje Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu ne razlikuje se od radova ruskih autora koji su dokazali da Feronorm zbog specificnosti svog sastava ispoljava snažan efekat kada je rec o potrebi organizma za poboljšanjem krvne slike, odnosno nivoa gvožda-hemoglobina.
Po mišljenju i iskustvu ruskog proizvodaca kombinacija ovih sastojaka dozvoljva da se gvožde u organizam unosi iz više izvora: neorganskih (gvožde II fumarat), organskih (lekovito bilje i njihovi ekstrakti) kao i izvora životinjskog porekla (mladi rogovi pegavog jelena). Takva kombinacija omogucava da se zalihe gvožda brzo nadoknade. Bogat sastav makro i mikro elemenata, vitamina, organskih jedinjenja i biljaka, kao i panti pegavih jelena, omogucavaju maksimalnu absorpciju svih neophodnih materija u procesu stvaranja krvi. Zahvaljujuci jedinstvenoj formuli znacajno se smanjuje mogucnost pojave neželjenih efekata kao na primer mucnine, otežanog varenja, dijareje i alergijskih reakcija koje su svedene na nivo individualne preosetljivosti.

Medicinski kvasac (Faex medicinalis ili Faex activata) predstavlja žive gljivice kvasca. Sadrži vitamine B kompleksa (B1, B2, B3, B9, B12), nukleoproteine (50%), glikogen (25%), lipide (ergosterol-provitamin vitamina D2), mineralne materije (gvožde, mangan, natrijum, kalijum, kalcijum, bakar, magnezijum, selen, hrom), enzime. Deluje antimikrobno, stimuliše fagocitozu. Koristi se kod B hipovitaminoza, kod nekih kožnih bolesti. Vitamini B kompleksa uticu na poboljšanje metabolickih procesa, jacanje imunog sistema, podršku funkcija organa za varenje i nervnog sistema, podsticu eritropoezu.
Uneti u organizam, neophodni su za normalan rast i razvoj, a nedostatak samo jednog od ovih
vitamina negativno se odražava na funkcionalnost celokupnog organizma.
Vitamin B1- Riboflavin je znacajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, vitamin B9 ili folna kiselina igra važnu ulogu u metabolizmu masti, proteina i ugljenih hidrata. Pored toga, važan je za formiranje DNK i drugih nukleinskih kiselina. Zahvaljujuci ovom vitaminu, organizam je dodatno podstaknut za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
Vitamin B12 ili kobalamin jedan je od vitamina B kompeksa zadužen za pravilno funkcionisanje nervnog tkiva, tj. nervnih celija uopšte. Sa folnom kiselinom ucestvuje u procesu stvaranja eritrocita.

List koprive (Urtica dioica, Urticaceae), suvi ekstrakt.
U sastavu lista su: flavonoidi, fenolkarboksilne kiseline, amini (histamin), vitamini (C, B, K1), triterpeni, steroli, mineralne materije (kalcijum, kalijum, fosfor, gvožde), hlorofil, kumarini.
Za list koprive može se reci da sadrži minerale (gvožde) i ublažava anemiju. Takode, olakšavanje bola u zglobovima (artritis) je terapijska indikacija za primenu lista koprive.

Oblepiha, pasji trn (Hippophaë rhamnoides L., Elaeagnaceae). U lekovite svrhe su se prvobitno koristili samo plodovi žbuna. Plodovi su velicine graška, narandžasto – žute boje. Pasji trn ima bogatu primenu kao lekovita biljka. Koriste se listovi, masno ulje iz pulpe ploda, masno ulje iz semena i cvetovi u razlicitim lekovitim proizvodima. Oblepiha ima hranljivu i revitalizirajucu vrednost. Jedini je biljni izvor svih omega masnih kiselina i najveci izvor karotenioda. Svi delovi biljke su izvor hranljivih i bioaktivnih sastojaka: sterola, terpenoida, fenola, tanina, masnih kiselina, vitamina (vitamin E, C, karotenoidi) i mineralnih sastojaka. Flavonoidi (glikozidi kvercetina, kemferola i miricetina, kao i najzastupljeniji aglikon izoramnetin nalaze se u plodu), zajedno sa fenolkarbonskim kiselinama (u plodu su prisutne galna, protokatehinska, P-kumarna, ferulinska, P-hidroksibenzojeva i elagna kiselina) su najznacajniji polifenoli u listovima i plodovima. Znacajan je sadržaj kalijum, kalcijum, gvožde, magnezijum, fosfor, natrijum, mangan i selen, posebno visok sadržaj vitamina C, kao i vitamina A, E i B kompleksa.
Preko 40 razlicitih isparljivih sastojaka se nalazi u plodu. Kora sa stabljika i perikarp ploda sadrže redak 5-hidroksistriptamin koji u organizmu ima ulogu neurotransmitera. Pulpa ploda je takode znacajna jer sadrži masno ulje u slicnom procentu kao i seme, ali razlicitog hemijskog sastava. Pored zasicenih i nezasicenih masnih kiselina, ulje pulpe ploda pasjeg trna ima i karotenoide, tokoferole i fitosterole, dok je masno ulje iz semena jedino prirodno ulje koje ima omega 3, 6, 7 i 9 masne kiselina. Prisutni karotenoidi (alfa, beta i gama-karoten, likopen, zeaksantin , zeakstantindiplanitat i beta-kriptoksantin palmitat) u plodu su znacajni kod bolesti koje su povezane sa starenjem.
Vitamin C, karotenoidi i flavonoidi iz ploda su najznacajniji antioksidansi u ekstraktima ploda. Dosadašnja ispitivanja su pokazala antimikrobnu, gastroprotektivnu, antioksidativnu , antitumorsku i radioprotektivnu ulogu, kao i protektivni efekat na jetru i srce. U klinickim studijama su pokazani i efekti na degeneraciju retine i nocno znojenje kod žena.

Borovnica (Vaccinium myrtillus, Ericaceae).

Sastojci ploda su: kompleks antocijana (glukozidi, galaktozidi i arabinozidicijanidina, peonidina, delfinidina, malvidina i petunidina). Glikozidi i cijanidi zastupljeni su sa cak 50% . Antocijani iz borovnice deluju vazoprotektivno i antiedematozno (kod poremecene venske cirkulacije), antiinflamatorno, antioksidativno. Poboljšavaju cirkulaciju, sprecavaju agregaciju trombocita i povoljno deluju na regeneraciju rodopsina (vidnog purpura) koji je veoma osetljiv na svetlost i omogucava da se vidi i pri vrlo slabom osvetljenju. Plod borovnice zbog prisutnih antocijana se koristi kod krtosti kapilara.

Gvožde (II) fumarat je esencijalni element koji je preko svojih jedinjenja, uglavnom proteinske prirode, ukljucen u mnogobrojne procese u organizmu, kao što su proces disanja, prenos kiseonika, transport elektrona i dr.
Ulazi u sastav hemoglobina, citohroma, citohrom-oksidaze i dr. Pored hemijskog oblika i interakcija sa drugim sastojcima, stepen apsorpcije gvožda zavisi i od individualnih potreba, odnosno stanja organizma. Potrebe za gvoždem su povecane kod dece u periodu rasta i razvoja, kao i kod žena u reproduktivnom periodu.
Gvožde (II) fumarat karakteriše visoka bioraspoloživost i odlicno dopunjuje deficit gvožda u organizmu, koje je potrebno za sintezu hemoglobina. Gvožde (II) fumarat obnavlja nedostatak gvožda u organizmu i ulazi u sastav enzima koji sadrže gvožde.

Crna ribizla (Ribes nigrum, Grossulariaceae), suvi ekstrakt.
Plod ribizle se koristi u ishrani. U plodu su prisutni antocijani, flavonoidi, vitamin C, šecer, organske kiseline. Prisutni antocijani deluju vazoprotektivno. U semenu se nalazi masno ulje sa cis-?-linolenskom kiselinom (do 20%) i primenjuje se kod atopijskog dermatitisa i za ublažavanje simptoma PMS-a, anemije.

Panta marali su mladi, neokoštali rogovi pegavog jelena (marala), baršunasti na dodir, koji se gaje na Altaju, u Rusiji. Da bi se dobili rogovi, ova vrsta jelena se uzgaja na posebnim farmama. Rogovi su prožeti gustim spletom krvnih sudova, stoga su intenzivno snabdeveni krvlju. Kada dostignu normalnu velicinu (120-150 dana od pocetka rasta), zapocinje proces njihovog okoštavanja. Kod jelena se mladi rogovi seku u junu, a postupak obezrožavanja je potpuno bezbolan. Rogovi jednog jelena teže u proseku 8-9 kg. Sastav rogova: 53% belancevina, 34% mineralnih materija, 3% lipida i 10% vlage. Rogovi sadrže mnogo kalcijuma, fosfora, natrijuma, kalijuma, magnezijuma i gvožda.

Preparati na bazi panta marala imaju široku primenu u tradicionalnoj medicini dalekog istoka (Rusija, Kina, Azija, Tibet) u tretmanu anemije, iscrpljenosti, opšte slabosti nakon zaraznih bolesti, kardiovaskularnih bolesti, sporog zarastanja rana. Sastojci rogova jelena povecavaju vitalnost, poboljšavaju krvnu sliku, vid i sluh, koriste se u lecenju reumatizma, osteomijelitisa, razlicitih funkcionalnih poremecaja reproduktivnog sistema i kod muškaraca i kod žena.

U narodnoj medicini naroda jugoistocne Azije, panti (rogovi mladog marala u prahu) podržavaju imunitet i doprinose stabilizaciji nivoa gvožda u krvi, pružaju efekat opšteg jacanja organizma. Panti optimizacijom procesa proizvodnje energije pojacavaju transport gvožda u tkivu i sintezu hemoglobina, mioglobina mišica. Takode, stimulišu stvaranje belih krvnih zrnaca (leukocita, monocita, limfocita) u slucaju poremecaja u njihovom stvaranju ili u slucaju pojacanog gubitka zbog bolesti. Panti sadrži u velikoj kolicini organska jedinjenja gvožda koja poseduju maksimalni stepen apsorpcije u organizmu. Bakar, koji je u sastavu praha jelenskih rogova, ucestvuje u transportu gvožda, pospešuje njegovu apsorpciju u crevima. Vodeno-alkoholni ekstrakt osušenih rogova, ukljucen je u farmakopeju SSSR-a.

KADA SE PRIMENJUJU I KOME SU NAMENJENE KAPSULE FERONORM:

Lekari medicinskog fitocentra Alfit, iz ruskog grada Barnaula , Feronorm kapsule preporucuju pacijentima u sledecim slucajevima:
– prevencije i korekcije anemije usled nedostatka gvožda;
– poboljšanja procesa stvaranja krvi, i povecanju nivoa hemoglobina u krvi;
– jacanja umne i fizicke sposobnosti;
– normalizacije funkcionisanja imunog sistema;
– ulceroznog keratitisa;
– anemije usled obilnih i dugotrajnih menstruacija;
– podrške onkoloških bolesnika u toku radio i hemioterapije;
– nakon oporavka posle hiruških intervencija;
– oboljenja kože i kose.

Nabrojeni slucajevi mogu da se manifestuju: umorom, slabošcu, malaksalošcu, nedostatkom energije, nesvesticom, vrtoglavicom, nedostatkom vazduha, tahikardijom, bledilom, glavoboljom.

Upotrebom FERONORMA može se nadoknaditi nedostatak gvožda nastao kao posledica: smanjenog unosa gvožda ishranom, obilnog menstrualnog krvarenja, krvarenja iz digestivnog trakta, kao i kod ubrzanog rasta i razvoja dece.
Prisustvo bolesti drugih organa (bubrežna slabost, gastritis, reumatoidni artritis, i sl.), može prouzrokovati pad nivoa hemoglobina i gvožda. Feronorm kapsule se koriste ukoliko postoji deficit vitamina B12 i gvožda.
Feronorm kapsule koriste odrasli i deca u dozi koja zavisi od uzroka i vrste problema koji se tretira, kao i od individualnih karakteristika i potreba pacijenta.

FERONORM KAPSULE se mogu kombinovati sa ostalim lekovitim biljem, cajevima i lekovima.

NAZIV PROIZVODA: FERONORM kapsule.
Neto količina: 60 kapsula (27 gr).

KAKO SE PRAVILNO KORISTE KAPSULE FERONORM:

Način primene:
Odrasli: Uzimati po 1 kapsulu ujutro i uvece, pola sata pre obroka.
Deca starija od tri godine: 1 kapsula u toku dana.
Preporucuje se dužina primene ne krace od 3 meseca.
U slucaju potrebe za kontinuiranom primenom, upotreba kapsula može se produžiti.
Preparat je pogodan za dužu upotrebu.

NAPOMENE: Pre korišcenja proizvoda poželjno je upotrebiti manju dozu kako bi se uocile moguce individualne reakcije.
Preporucen nacin upotrebe od strane nadležnih institucija RS može se razlikovati od preporucenog nacina upotrebe ruskog proizvodaca gde se doza navodi kao individualna, u zavisnosti od potreba pacijenta, pola, uzrasta, telesne težine i zdravstvene kondicije.
Pre upotrebe poželjno je konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom. Proizvod nije lek.

KONTRAINDIKACIJE: Kontraindikacije nisu zabeležene osim individualne preosetljivosti.

UPOZORENJA: Proizvod je namenjen odraslim osobama i deci starijoj od 3 godine. Ne koristiti u slucaju preosetljivosti na bilo koju komponentu proizvoda, kao i u toku trudnoce i dojenja.
Mogu se javiti neželjene reakcije individualne preosetljivosti u vidu gastrointestinalnih tegoba i alergijske reakcije.

ROK TRAJANJA: Tri godine od datuma odštampanog na ambalaži.

NAČIN CUVANJA: Proizvod cuvati zatvoren, u originalnom pakovanju na tamnom mestu i sobnoj temperaturi, izvan domašaja dece.

ISPITIVANJE: Proizvod je laboratorijski ispitan. Na osnovu dobijenih rezultata laboratorijskog ispitivanja Instituta za javno zdravlje Republike Srbije i strucnog mišljenja Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, Zakonom o sanitarnom nadzoru, Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda i odgovarajucim podzakonskim aktima, proizvod ispunjava uslove propisane navedenim zakonskim propisima. U skladu sa zakonskim propisima Republike Srbije, na pakovanju proizvoda oznacene su informacije namenjene krajnjem korisniku navedene od strane Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.
Upotrebu kapsula FERONORM odobrilo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije kao dodatak ishrani, rešenjem br. 17295/2020 od 12.10.2020. godine.

POREKLO PROIZVODA: Proizvedeno i uvezeno iz Rusije.
PROIZVOÐAČ: Za Rulek RBF, Farmaceutska fabrika Galen, ul. Matrosova 13, Barnaul 656011, Rusija.
Uvoznik i distributer za Srbiju: RuLek RBF doo, Mirijevski bulevar 7d, 11 000 Beograd.