Oblepiha Kapsule

2.180 рсд

Oblepiha kapsule – multivitaminski kompleks namenjen deci i odraslima.
CELEBNAJA OBLEPIHA – 60 kapsula
Najbogatiji izvor karotenoida i prirodni multivitaminski kompleks namenjen deci i odraslima
Jedinstveni biljni izvor svih omega-3, 9, 6 i 7 masnih kiselina, karotenoida, vitamina A, B1, B2, B3, B6, B9, C, PP, E; organskih kiselina, fitoncida, antioksidanasa.

Категорије: ,

Оpis

Oblepiha kapsule – multivitaminski kompleks namenjen deci i odraslima.
CELEBNAJA OBLEPIHA – 60 kapsula
Najbogatiji izvor karotenoida i prirodni multivitaminski kompleks namenjen deci i odraslima
Jedinstveni biljni izvor svih omega-3, 9, 6 i 7 masnih kiselina, karotenoida, vitamina A, B1, B2, B3, B6, B9, C, PP, E; organskih kiselina, fitoncida, antioksidanasa.

INFORMACIJE ZA SPECIJALISTE

OBLEPIHA, pasji trn (Hippóphae rhamnoídes L. Elaeagnaoeae). Razgranati, trnoviti grm, koji raste širom Evrope i u podrucjima Azije sa umerenom klimom. Plodovi su zlatno-žute ili narandžaste boje. Jestivi mesnati plodovi nalaze se na vrlo kratkim peteljkama, te se stvara utisak da su “oblepili grane“, te stoga ovu biljku u Rusiji, gde je veoma popularna, nazivaju „oblepiha“.

Samonikli pasji trn sadrži više vitamina i drugih korisnih materija nego kultivisani, a odlikuje ga trnovitost i potpuno odsustvo peteljki.

U Rusiji se pasji trn od davnina smatra plodom koji leci „od sto bolesti“. U XVII veku, tokom osvajanja Sibira, ruski kozaci koji su dospeli u surove ruske predele bez neophodnih lekova, lecili su se i jacali zdravlje upotrebom ove biljke.

Pasji trn je široko rasprostranjen u umerenoj klimi Evroazije, na Kavkazu, u istocnom i zapadnom Sibiru, Zabajkalju, Mongoliji, Indiji i Kini.

Zbog lekovitih svojstava oblepihe, u fitoterapiji koriste se plodovi, seme, listovi, kora i mladi izdanci. Po svojim svojstvima pasji trn-oblepiha je jedinstvena biljka.

Naime, oblepiha je jedina biljka na svetu koja u sebi sadrži sve esencijalne (3, 9, 6 i 7) masne kiseline. Poseduje mnogostruko veci sadržaj karotenoida od šargarepe (za koju se smatra da je najbogatija), a po sadržaju askorbinske kiseline je ispred mnogih drugih tradicionalno poznatih biljaka (limun, šipurak), te je zasigurno najbogatiji prirodni izvor vitamina C. Kuriozitet predstavlja cinjenica da je nivo serotonina („hormona srece“) u pasjem trnu cak hiljadu puta veci nego u bananama ili cokoladi.

Plodovi oblepihe bogati su vitaminima – A, B1, B2, B3, B6, B9, C, PP, E pektinom, belancevinama, a sadrže i tanine, organske kiseline, fitoncide. Fitoncidi se još nazivaju „prirodnim antibioticima“.
Njihova upotreba je bezbedna i bez posledica koje mogu da prouzrokuju antibiotici dugotrajnom upotrebom.
Uz odgovarajuci nacin života, i pravilnom ishranom, fitoncidi znacajno uticu na kvalitetno poboljšanje imunog odgovora organizma.

Oblepiha pospešuje rad metabolizma, jaca zidove krvnih sudova i cini ih elasticnim, poseduje antioksidantna svojstva.

Bogat nivo vitamina cini snažnu potporu u slucaju avitaminoze, anemije, a zbog idealno izbalansiranog odnosa vitamina koje sadrži, koristi se kao podrška u tretmanu bolesti oka.

Askorbinska kiselina koja se sadrži u plodovima ob lepihe jaca imunitet, poboljšava stanje kod anemije, uravnotežava lucenje žuci, eliminiše upalne procese, poboljšava proces varenja hrane, regeneriše štitnu žlezdu, poboljšava stanje jetre kao i drugih unutrašnjih organa. Vitamin C u kombinaciji sa antioksidansima ubrzava zarastanje rana kao i proces epitalizacije tkiva.

Pasji trn je bogat natrijumom, kalijumom, kalcijumom i fosforom. Ovi elementi su neophodni u procesu stvaranja novih celija i podržavaju fiziološke funkcije citavog organizma.

Takode ucestvuju u stvaranju bazne sredine u organizmu. Potrebno je podsetiti da je u baznoj sredini razvoj i egzistencija gljivica, (ukljucujuci candida albicans i sl patogenih bakterija npr. echerichia coli i parazita otežana, stoga je oblepiha veoma popularno i delotvorno sredstvo narodne medicine u svim slucajevima infektivnih oboljenja.

Tiamin i riboflavin u plodovima oblepihe normališu rad nervnih celija i blagotvorno uticu na stanje celokupnog nervnog sistema. Visok sadržaj vitamina E u kombinaciji sa antioksidansima dozvoljava da se procesi regeneracije u organizmu intenzivno odigravaju.

SASTAV: 1 kapsula CELEBNAJA OBLEPIHA od 500 mg sadrži: Plod oblepihe (Hippóphae rhamnoídes) 350 mg, Ekstrakt ploda oblepihe 150 mg.
Aditivi nisu korišceni.

NAČIN DELOVANJA CELEBNAJA OBLEPIHA KAPSULE:

Za proizvod CELEBNAJA OBLEPIHA kapsule, katedra za farmakognoziju Farmaceutskog fakulteta univerziteta u Beogradu navodi strucno mišljenje u kome stoji da tradicionalna medicina koristi plodove oblepihe u razlicite svrhe: kod groznice, kašlja i prehlade, bolesti jetre, poremecaja cirkulacije, inflamacije, ishemijske bolesti srca (angina pektoris), za bolje varenje, kao laksativ, cišcenje krvi i tretman tumoroznih promena (posebno želuca i ezofagusa).

Ne samo da plodovi pasjeg trna imaju hranljivu vrednost, vec su svi delovi biljke izvor hranljivih i bioaktivnih sastojaka: sterola, terpenoida, fenola, tanina, masnih kiselina, vitamina (vitamin E, C, karotenoida) i mineralnih sastojaka.

Flavonoidi (glikozidi kvercetina, kemferola miricetina, kao i najzastupljeniji aglikon izoramnetin nalaze se u plodu), zajedno sa fenolkarbonskim kiselinama (u plodu prisutne galna, protokatehinska, P-kumarna, ferulinska, P-hidroksibenzojeva i elagna kiselina) su najznacajniji polifenoli u listovima i plodovima.

Znacajan je sadržaj kalijuma, kalcijuma, gvožda, magnezijuma, fosfora, natrijuma, mangana i selena, posebno visok sadržaj vitamina C, kao i vitamina A, E i B kompleksa.

Preko 40 razlicitih isparljivih sastojaka se nalazi u plodu. Kora, stabljika i perikarp ploda sadrže redak 5-hidroksistriptamin koji u organizmu ima ulogu neurotransmitera. Pored zasicenih i nezasicenih masnih
kiselina, oblepiha sadrži karotenoide, tokoferole i fitosterole, takode oblepiha je izvor jedinog prirodnog ulja koje sadrži omega-3,6,7 i 9 nezasicene masne kiseline.

Prisutni karotenoidi (alfa-, beta- i gama-karoten, likopen, zeaksantin, zeaksantin diplamitat i beta-kriptoksantin palmitat) u plodu su znacajni kod bolesti koje su povezane sa starenjem (npr. degeneracija makule). Vitamin C, karotenoidi i flavonoidi iz ploda su najznacajniji antioksidansi u ekstraktima ploda.

Dosadašnja ispitivanja su pokazala antimikrobnu, gastroprotektivnu, antioksidativnu, antitumorsku, radioprotektivnu, kao i inhibiciju agregacije trombocita, zatim protektivni efekat na jetru i srce.
U klinckim studijama su dokazani pozitivni efekti na agregaciju trombocita, degeneraciju retine, i nocno znojenje kod žena u menopauzi.

KADA SE PRIMENJUJE I KOME SU NAMENJENE CELEBNAJA OBLEPIHA KAPSULE:

Proizvod CELEBNAJA OBLEPIHA namenjen je deci i odraslima sa ulogom da koriguje poremecene funkcije organizma, usled dejstva toksicnih agenasa virusa i bakterija, kao i da podrži i poboljša fiziološke i metabolicke procese u organizmu.

Preparati oblepihe poseduju brojna korisna svojstva u funkcionisanju kardiovaskularnog sistema. Flavonoidi pasjeg trna sprecavaju oštecenje krvnih sudova izazvano hipertenzijom.

Konzumiranjem preparata plodova oblepihe, sprecava se oštecenje miokarda nastalo ishemijom. Eksperimentalna istraživanja su pokazala da se pod uticajem antioksidanasa pasjeg trna povecavaju adaptacione sposobnosti kardiovaskularnog sistema na racun stabilizacije njegovih funkcionalnih pokazatelja (brzine pulsa i arterijskog pritiska), a povecava se i adaptacioni potencijal celog organizma.

Plodovi pasjeg trna poboljšavaju krvnu sliku i smanjuju rizik pojave tromba, smanjuju nivo holesterola, povecavaju otpornost organizma narušenu zracenjem elektronskih uredaja).

Oblepiha je nezamenljiv izvor neophodnih elemenata namenjen slaboj i cesto bolesnoj deci, deci koja borave u decjim kolektivima, i koja su sklona upalama uha, grla i oka.

Plod pasjeg trna ispoljava:

 • baktericidno i analgeticko dejstvo;
 • regenerativnu sposobnost;
 • ubrzava epitelizaciju pri povredama kože i sluzokože;
 • poboljšava aktivnost pankreasa;
 • pozitivno utice na razmenu lipida u jetri.

 

Proizvodi na bazi pasjeg trna (oblepihe) ukljuceni su kao neizostavni dodatak u ishrani ruskih kosmonauta i sportista.

Plodovi pasjeg trna su važna komponenta zimskog nacina ishrane zbog visokog sadržaja i prirodno uravnoteženog odnosa vitamina i minerala, koji se dobro apsorbuju u organizmu, stoga je primena oblepihe kao podrška ishrani dece izuzetno korisna.

Narocitu pažnju treba usmeriti ka prevenciji nastanka problema sa vidom usled dugotrajne izloženosti zracenju racunarskih i telefonskih monitora (plavo svetlo) i kod dece i kod odraslih.
Iz tog razloga plodovi pasjeg trna se mogu preporuciti kao proizvod koje sveobuhvatno poboljšava zdravstveno stanje.

Lekari medicinskog fitocentra Alfit, iz ruskog grada Barnaul, Oblepiha kapsule preporucuju pacijentima u sledecim slucajevima:

 • izostanka adekvatnog imunog odgovora;
 • prevencije nastanka virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta;
 • onkoloških oboljenja;
 • bolesti koje su povezane sa starenjem;
 • povišene telesne temperature;
 • povišenog krvnog pritiska;
 • cira želuca i dvanaestopalacnog creva;
 • ulceroznog kolitisa;
 • hronicnog tonzilitisa;
 • rekovalescencije;
 • anemije;
 • nadoknade vitamina i minerala;
 • opšteg jacanja organizma;
 • velike potrebe organizma za vitaminom C;
 • avitaminoza vitamina A;
 • autoimunih oboljenja;
 • detoksikacije jetre;
 • podrške kod radio i hemioterapije.

 

Upotreba oblepihe daje dobre rezultate i pomaže kod problema i oštecenja ocnog aparata kao što su:

 • traume;
 • ranice i defekti rožnjace;
 • konjuktivitis;
 • povrede ociju izazvane zracenjem i opekotinama.

 

Oblepiha ispoljava visok stepen efikasnosti kada je potrebna dodatna energija nakon preležanih težih bolesti. Takode, koristi se u prevenciji virusnih, bakterijskih i autoimunih oboljenja. Oblepiha kapsule pružaju podršku organizmu u toku hemio i radio terapije. Oblepiha kapsule se mogu koristiti u slucajevima anemije, opšte slabosti, zamora i stresa.

Zbog prirodno uravnoteženog odnosa vitaminai minerala, oblepiha kapsule su prvi izbor suplementacije, koja u znacajnoj meri prevazilazi upotrebu sintetskih vitamina.

Oblepihu mogu da koriste deca koja borave u decijim klektivima sklona upalama uha, grla, nosa i oka.
Alergije, iscrpljenost, hronicni umor, stres su stanja u kojima se takode koriste oblepiha kapsule.

NAZIV PROIZVODA: CELEBNAJA OBLEPIHA kapsule.
Pakovanje: 60 kapsula.
Neto težina: 36 gr.
Jedna kapsula od 500 mg.

KAKO SE PRAVILNO KORISTE CELEBNAJA OBLEPIHA KAPSULE:

Način upotrebe:
Deca od 3 do 7 godina: 1 kapsula 1-2 puta dnevno;
Deca od 7 do 14 godina: 1 kapsula 3 puta dnevno;
Deca starija od 14 god: koriste dozu za odrasle;
Odrasli: 2 kapsule 2 puta dnevno.

Pogodno za kontinuiranu upotrebu.
Preporucen nacin upotrebe od strane nadležnih institucija RS može se razlikovati od preporucenog nacina upotrebe ruskog proizvodaca gde se doza navodi kao individualna, u zavisnosti od potreba pacijenta, pola, uzrasta, telesne težine i zdravstvene kondicije.

Za minimalni period korišcenja navodi se primena ovog fitokompleksa u trajanju od 3 meseca više puta godišnje. Period upotrebe se može produžiti ukoliko postoji potreba.

NAPOMENE: Pre korišcenja proizvoda poželjno je upotrebiti manju dozu kako bi se uocile moguce individualne reakcije.

KONTRAINDIKACIJE: Kontraindikacije nisu zabeležene osim individualne preosetljivosti.

UPOZORENJA: Tokom trudnoce i dojenja ne treba koristiti plod pasjeg trna bez konsultacije sa lekarom. Nije namenjen deci mladoj od 3 godine starosti.

ROK TRAJANJA: Tri godine od datuma odštampanog na ambalaži.

NAČIN ČUVANJA: Proizvod cuvati zatvoren, u originalnom pakovanju na tamnom mestu i sobnoj temperaturi, izvan domašaja dece.

ISPITIVANJE:
Proizvod je laboratorijski ispitan.
Na osnovu dobijenih rezultata laboratorijskog ispitivanja Instituta za javno zdravlje Republike Srbije i strucnog mišljenja Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, u skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, Zakonom o sanitarnom nadzoru, Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda i odgovarajucim podzakonskim aktima, proizvod ispunjava uslove propisane navedenim zakonskim propisima.

U skladu sa zakonskim propisima Republike Srbije, na pakovanju proizvoda oznacene su informacije namenjene krajnjem korisniku navedene od strane Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

Upotrebu kapsula CELEBNAJA OBLEPIHA odobrilo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije kao dodatak ishrani, rešenjem br. 17294/2020 od 12.10.2020. godine.

POREKLO PROIZVODA: Proizvedeno i uvezeno iz Rusije.
PROIZVOÐAČ: Za Rulek RBF, Farmaceutska fabrika Galen, ul. Matrosova 13, Barnaul 656011, Rusija.
Uvoznik i distributer za Srbiju: RuLek RBF doo, Mirijevski bulevar 7d, 11 000 Beograd.